Чоколадни коцки
Состојки за пандишпан:
2 шолји брашно
2 шолји шеќер
2 шолји јогурт
2 лажици какао
1 мало лажиче сода бикарбона
¼ шолја масло
Состојки за фил:
1 коцка маргарин
150 гр. чоколадо за готвење
2 лажици шеќер
1 лажица какао
200 мл. млеко
Подготовка на пандишпанот:
Во поголем длабок сад со лажица убаво се мешаат сите состојки за пандишпанот додека се добие изедначена смеса.
Смесата се става во плех намачкан со малку масло и се печи 30 - 35 минути на 180°Ц.
Подготовка на филот:
Маргаринот убаво се мати со миксер додека да стане пенест.
Чоколадото, шеќерот и какаото се раствораат со млекото и се топат над пареа.
Откако оваа смеса ќе олади се меша со маргаринот и филот убаво се мати со миксер.
Пандишпанот треба да е убаво оладен и потоа се филува со филот.
Се остава кексот да постои неколку часа, па потоа се сечи на коцки.
Пријатен апетит!
Додади коментар