Животен стил, Кујна, Рецепти
Домашни переци
Состојки:
800 гр. брашно
1 свеж квасец
2.5 дл. млеко
1 коцка маргарин
180 мл. масло
2 мали лажички сол
2 јајца
1 мало лајче шеќер
Подготовка:
Во поголем длабок сад се става брашното, јајцата, шеќерот и солта.
Маргаринот убаво се топи и се додава во брашното.
Се додава маслото, млекото и квасецот кој претходно треба да надојди.
Смесата убаво и повеќе време се меси додека се соединат сите состојки.
Добиеното мазно и нелепливо тесто се расукува со сукало во голема кора со дебелина од 1 см.
Со калапчето за переци се вадат формите од тестото и се ставаат во плех на хартија за печење.
Се печат на 180 °C околу половина час, додека да заруменат.
Добиените вкусни переци можат да се послужат и топли и ладни.
Одлично одговараат во комбинација со пиво.
Пријатен апетит!
Додади коментар