Разгледници

Македонскиот фолклор – културно и духовно богатство

29 март, 00:18

Кога на некој странец ќе му ја спомнете Македонија, првата асоцијација му се Охрид и Езерото, манастирите, народните ракотворби.

Овој народ создал огромно културно богатство, претставено преку песни, ора, народни носии, иконостаси...

Наши се, а како да ги забораваме, како да не му придаваме доволно важност на сè она што значи македонско, автентично.

За да не го заборавиме звукот на Македонија, тропањето на разбојот, на тапанот, песната на македонската жена која неуморно ткае, овој пат ви ја претставуваме Македонија низ малку поинакви разгледници.

Погледнете, слушнете, почувствувајте ја сопствената историја и бидете горди на сопственото богатство.

Македонија, традиционална, изворна, преку звукот на гајдата и разбојот.

Гајдарско оро


Македонски народни носии


Како ткаеле нашите баби

 


автор: Stojanovska Elena

Оваа вест е прочитана 11191 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

13 Јуни

13 Јуни

Во 1953 година во Денвер, во Колорадо, е роден актерот Тим Ален Дик.

© 2021 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус