Вкусни бомбици со сончоглед и мак
Состојки:
200 мл. кисела вода
200 мл. масло
150 гр. сусам
200 гр. непечен, лупен сончоглед
2 мали лажички сол
30 - 50 гр. мак
500 - 550 гр. брашно
Подготовка:
Во поголем длабок сад се ставаат сите состојки освен брашното. Смесата убаво се меша и постепено се додава брашното.
Смесата која што треба да се добие не треба да е премногу сува ниту премногу течна, затоа брашното се става на крајот, за да се види колку ќе биде доволно.
Се вади тестото од садот и се продолжува да се меси на работна плоча.
Тоа треба да е меко и да не се лепи на рацете.
Откако ќе биде убаво измесено, се прават форми по желба.
Може тоа да бидат бомбици, но може да се направат и штангли од исукана кора од тестото која не треба да е слаба, отприлика треба да е дебела 1 см.
Добиените форми се ставаат на хартија за печење во плех и се печат 30 до 40 минути на 200°Ц .
Неколку минути пред да се извадат од рерна се зголемува температурата на 250°Ц за бомбиците или штанглите да поруменат.
Додади коментар