На денешен ден

28 Септември

28 септември, 00:01

Во далечната 1895 година починал Луј Пастер, француски хемичар и биолог.

Луј Пастер е првиот кој успеал со своите истражувања да докаже дека топлината ги уништува бактериите. Тој ја поставил основата на постапката за стерилизација при хируршките зафати. Во негова чест и самата постапка се нарекува „пастеризација“.

Воедно, тој е откривачот на вакцината против беснило.

 


автор: Stojkoska Monika

Оваа вест е прочитана 1937 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

18 Мај

18 Мај
Во 1872 година во селото Влахи, Мелничко, во Пиринска Македонија, денешна Бугарија, е роден Јане Сандански, еден од најистакнатите македонски револуционери, познат и почитуван војвода и одличен раково
© 2022 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус