Печени јаболка – вкусен есенски десерт
24 октомври, 06:18
Состојки:
- 4 јаболка
- 1 лажица рендана кора од лимон
- 1 лажица мелени ореви или бадеми
- 1 лажица путер
- 1 лажица суво грозје
- 1/8 л бело вино или вода
- 1 лажица шеќер
Подготовка:
Измиeте ги убаво јаболката, не ги лупете, само полека отстранете ја шишката и семенките од јаболкото без да го поделите на половина, отстранете го и делот од цветот. Потоа во еден сад измешајте ги сувото грозје, шеќерот, путерот и кoрата од лимон и со неа полнете ги јаболката.
Земете тава и во неа налијте го виното/водата, ставете ги јаболката и печете на 250 целзиусови степени околу 30 минути.
Кога ќе се испечат можете да ги украсите со шлаг и шумски плодови. Или украсете со чоколада и малку цимет.
Пријатен апетит!
извор: Мој Портал
автор: Stojkoska Monika
Оваа вест е прочитана 5909 пати.
Додади коментар