Рецепти

Козињак

11 април, 11:12

6 јајца
250 гр. шеќер
250 мл. масло
1/2 литар млеко
2 надојдени квасци
100 гр. суво грозје
1 ½ кг. брашно
изрендана кора од 1 лимон

 

 

Јајцата и шеќерот убаво се бијат со миксер како за торта. Потоа им се додаваат маслото, млекото, квасците, сувото грозје, ренданата кора од лимонот и постепено се додава брашното.

Тестото се остава да отстои ½ час за да надојди. Откако ќе надојди, се дели на 15 мали топчиња. Од секое топче се прават долги ленти. 

Со по 3 ленти се плетат 5 плетенки и се оставаат да отстојат ½ час. Откако ќе отстојат, се премачкуваат со изматено јајце и им се става сусам.

Плетенките козињак се печат 45 минути на 185 степени.

 


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 8261 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


ПОПУЛАРНО

Божиќни и новогодишни салвети

2020-01-04 00:09:00
Божиќни и новогодишни салвети
Во пресрет на празниците кои ни доаѓаат Божиќ и Нова година, како и во пресрет на многубројните зимски слави, имендени и родендени ви претставуваме интересни, декоративни и уникатни салвети, кои допол

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

24 јануари

24 јануари
Во 1956 година, Министерството за народна просвета на Македонија ја одобри првата Граматика на македонски јазик од професор Круме Кепески, наменета како учебник за средните училишта.   &nbs
© 2020 MOJ PORTAL  All Rights Reserved.   изработено од Асидус