Рецепти

Козињак

11 април, 11:12

6 јајца
250 гр. шеќер
250 мл. масло
1/2 литар млеко
2 надојдени квасци
100 гр. суво грозје
1 ½ кг. брашно
изрендана кора од 1 лимон

 

 

Јајцата и шеќерот убаво се бијат со миксер како за торта. Потоа им се додаваат маслото, млекото, квасците, сувото грозје, ренданата кора од лимонот и постепено се додава брашното.

Тестото се остава да отстои ½ час за да надојди. Откако ќе надојди, се дели на 15 мали топчиња. Од секое топче се прават долги ленти. 

Со по 3 ленти се плетат 5 плетенки и се оставаат да отстојат ½ час. Откако ќе отстојат, се премачкуваат со изматено јајце и им се става сусам.

Плетенките козињак се печат 45 минути на 185 степени.

 


автор: Jakimova Jasmina

Оваа вест е прочитана 13540 пати.

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
Security Image  Освежи

Коментар


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

14 април

14 април

На денешен ден се навршуваат 17 години од смртта на Видое Подгорец, еден од најплодните македонски писатели, поет, романсиер, патописец и раскажувач.

© 2024 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус