Животен стил, Кујна, Рецепти
Поховани палачинки со шунка и свински врат
14 јули, 06:19
Состојки за палачинки:
- 2 јајца
- сол
- 200 мл вода
- 200 мл млеко
- 500 гр брашно
Фил:
- 300 гр шункарица
- 300 гр свински врат
- 300 гр павлака
За поховање:
- 3 јајца
- презла
- масло
Подготовка:
Изматете ги заедно јацата, водата, млекото, брашното и солта. Од оваа смеса направете палачинки со средна големина.
Секоја палачинка премачкајте ја со павлака, потоа ставете парче шунка и парче свински врат. Откако ќе ја филувате палачинката прво се прави во форма на правоаголник, така што ќе ги повлечете краевите кон внатрешноста за да не излезе филот и се виткаат. Така подготвени полнетите палачинки се валкаат во изматени јајца, потоа во презла и на крај се пржат додека да добијат румена боја.
За да го исцедите маслото од полнетите палачинки ставете ги на салвети после пржењето.
Се служат топли.
извор: Мој Портал
автор: Stojkoska Monika
Оваа вест е прочитана 8688 пати.
Додади коментар