Бакрдан
17 јули, 07:00
Состојки
- 700 гр пченкарно брашно
- 1.5 л вода
- ½ чаша масло
- сол
- свежа сланина
Подготовка:
Во подлабоко тенџере ставете ги водата и солта и оставете ги на тивок оган да зовријат. Потоа во тенџерето додадете го пченкарното брашно. Во средината со рачка од дрвена лажица направете мал круг и оставете да се вари на тивок оган околу еден ипол час. Тенџерето може да го покриете со капак.
Потоа со рачка од дрвена лажица се меша, треба да добиете ситни топченца. Доколку сте го направле поводест или не можете да мешате користете ренде.
Маслото зовриете го и турете го врз бакрданот и повторно убаво промешајте.
Во посебна тава испржете ја сланината и ставете ја врз бакрданот.
Добар апетит!
извор: Мој Портал
автор: Stojkoska Monika
Оваа вест е прочитана 10529 пати.
Додади коментар