Убава наша

Градот под Марковите Кули – Прилеп

Градот под Марковите Кули – Прилеп
14 ноември, 10:15

Марко Цепенков, Крали Марко, Итар Пејо, сите овие имиња асоцираат на Прилеп. 

Кокино

Кокино
08 ноември, 11:05

Мегалитската опсерваторија Кокино која се наоѓа во северно - источниот дел на нашата земја, на 35 км. од Куманово, е многу важно археолошко наоѓалиште старо преку 3800 години.

10 народни поговорки кои се дел од нашето секојдневие

10 народни поговорки кои се дел од нашето секојдневие
20 октомври, 06:39

Македонските маки и деновите минати од денес за утре, сè уште успеваат да нè потсетуваат на старите македонски народни поговорки.

Македонски песни за душата

Македонски песни за душата
16 октомври, 05:54

Рефрени кои ве поткреваат, ви ја полнат душата, ве понесуваат, а вие пеете од срце и посакувате песната да нема крај.

5 смешни стари свадбарски обичаи

5 смешни стари свадбарски обичаи
14 септември, 06:08

Од храна и облека, па сè до интересни верувања и обичаи, македонската народна традиција знае да ве насмее, а често и да ве наврати на историјата.


НА ДЕНЕШЕН ДЕН

14 април

14 април

На денешен ден се навршуваат 17 години од смртта на Видое Подгорец, еден од најплодните македонски писатели, поет, романсиер, патописец и раскажувач.

© 2024 МОЈ ПОРТАЛ  Сите права се заштитени.   изработено од Асидус